Turkálok, turkálok, feltúrom az egész helyet
Ami az egyiknek szemét, az a másiknak kincs lehet
.

Macklemore

Magyarországon a rendszerváltás után tömegesen tűntek föl a kisebb-nagyobb turkálók, tömve az irigyelt Nyugat levetett, de még hordható ruháival. Néhány évig tartó felívelés után a turik száma visszaesett, mikor megjelentek a gombamód szaporodó, olcsó kínai üzletek. Idővel aztán beállt az egyensúly és a mai kiskereskedelmi palettán már fix helye van a színes-szagos turkálóknak, melyek közt alig akad a régi, kilós-konténeres fajtából, annál több az igényes vásárlóközönséget célzó, darabáras, széles választékot kínáló üzlet, de termék- és márkaspecifikus second hand boltok is vannak már.

Az elsőtől a másodkézig

A használt ruha hosszú utat tesz meg az új gazdájáig: Hollandiában, Angliában, Svájcban és sok más jómódú országban kihelyezett konténerekben gyűjtik ezeket, majd a helyben végzett előválogatás után fertőtlenítve indulnak útnak a megrendelő ország nagykereskedelmi lerakatai felé. Itt a kiskereskedő megvásárolja a minőség szerint osztályozott bálákat, az pedig már rajta áll, hogy mosva-vasalva vagy eredeti állapotában értékesíti az árut.

Aki másét felveszi, rossz ember nem lehet

Nem ritka a nézelődő, válogató férfi vásárló sem, de a turik törzsközönségét jellemzően nők adják. A vevők egy részét kifejezetten az alacsony ár vonzza, a lehetőség, hogy márkás és jó minőségű darabokat kapjon az új ruhák árának töredékéért. Mások inkább a vadászat élvezete miatt járnak turkálni vagy azért, hogy ritka, egyedi darabokra tegyenek szert. De felmerülhetnek ezeknél emelkedettebb szempontok is. Egy Jane nevű ismert amerikai blogger például tudatos döntés eredményeként szoktatta át magát a népszerű fast fashion boltok kínálatáról a turik vállfarengetegére. Megfogadta, hogy a környezettudatosság és fenntarthatóság jegyében ezentúl csakis használt holmit vásárol. Persze, elv ide vagy oda, Jane-nek az is tetszik, hogy alig 5 dollárért  márkás pólót vehet.

turkálás szégyen szégyensprint hobbi

Gyerünk a turiba be!

Azok, akik messziről elkerülik az ilyen boltokat, általában a jellegzetes turiszagra panaszkodnak vagy a társas illemszabályokra fittyet hányó, tülekedő rongyvadászok irritáló viselkedésére.

Egyesek szerint a turkálás ciki, sőt szégyen, mások ruháját hordani csóró dolog és tulajdonképpen egyenlő az igénytelenséggel.

Érthető, hogy a fertőtlenítőszer illata nem mindenkinek kedves és kellemetlen interakciók is előfordulnak, de ennyi kockázatot biztosan megér egy álomszép alkalmi ruha, poénos póló vagy alig használt focimez. Viszont az  is igaz, hogy a turikat megéneklő amerikai rapper, Macklemore tudhat valamit, amikor azt mondja, a használt cipők túlságosan elnyűttek.

Lássunk néhány szempontot, ami a turik mellett szól:

  1. Olcsók
  2. Nagy márkák legendás darabjaira is ráakadhatunk. Ritka az igazán nagy fogás, de a szóbeszéd szerint találtak már Louis Vuitton táskát és dedikált focimezt is ezekben az üzletekben. Tévhit viszont, hogy gyakori a zsebekben felejtett pénz. Ne feledjük, többszöri válogatáson esnek át a ruhák, mielőtt a boltba kerülnek.
  3. Gyors sikerélmény. Ha épp szűkmarkúan jutalmaz minket a sors, érdemes betérni egy turkálóba. Azért besegíthetünk a sorsnak annyival, hogy árucsere napján megyünk. Szinte biztos, hogy találunk valami szépet vagy tökéletesen haszontalan, de vicces dolgot. Esetleg egyszerűen gyorsabban vetődünk egy blúz után, mint a riválisunk, és máris megvan a napi diadal.
  4. Kitűnő barátnős program. Azért nem árt, ha a méretünk különböző, máskülönben olyan erős próbának vethetjük alá a barátságot, amit az talán ki sem bír.
  5. Férfival csak akkor menjünk, ha készen állunk rá, hogy lényünk árnyoldalait is feltárjuk a kedves előtt. Amennyiben viszolygás nélkül nézi végig, hogyan bukunk alá vérben forgó szemekkel a lakástextiles ládába vagy rohanunk ölnyi ruhával az egyetlen szabad próbafülke felé, félretaszítva a kevésbé határozottan igyekvőket, ha van türelme kivárni, míg a sarokból leselkedve ráolvasással próbáljuk szuggerálni, hogy nekünk tetsző sárga felső szűk legyen arra a vén tehénre/ostoba libára stb., aki megkaparintotta az orrunk elől (és akivel amúgy semmi bajunk, de kvázi az ellenségünk) — akkor bizony ő lehet a mi nagy fogásunk, akit érdemes megbecsülnünk.
  6. Lazaságra nevel. Turkálóba nem érdemes határozott céllal menni, mert könnyen csalódhatunk. Ez nem az a hely, ahol méretsorok és kollekciók állnak a rendelkezésünkre. Próbáljunk annak örülni, amit elénk sodor az élet: vattakabátnak májusban, bikininek télen. Meg kell tanulnunk vágyakozni arra, ami pont akkor a miénk lehet.
  7. Edzi az akaraterőt. Ha 20 nadrágot találtunk, nyilván nem vesszük meg mindet, akkor sem, ha pont a méretünk és csak 1500 darabja. Az olcsóság könnyen elcsavarja a fejünket, de legyünk észnél. Nem árt feltenni magunknak pár előre bekészített kérdést: hová veszem fel? Vannak olyan felsőim, amikhez passzol? Előnyös nekem ez a szín, ez a fazon? Legvégül: ha holnap mégsem tetszik már annyira, van olyan családtagom, barátnőm akinek továbbadhatom?
  8. Önismereti tréning. Mennyire vagy nagylelkű? Odaadod a Teddy macis pulcsit annak a kislánynak, aki vágyakozva bámulja, mióta csak meglátta nálad és akire veled ellentétben jó is lenne, vagy megtartod, mert 10 évesen pont ilyet akartál, de senki sem vette meg neked? Elég elszánt vagy? 20 perc után kiábrándultan feladod vagy az utolsó darabig túrsz? Képes vagy azt hazudni valakinek, hogy a rózsaszín sápasztja/a virágminta kövéríti, azért, hogy így szerezz meg magadnak egy tetszetős darabot? Sok mindent megtudhatsz a jellemedről, ha kielemzed, hogy viselkedsz a turiban.
  9. Ne szégyelld, hogy használt! Jól tud esni az ember lelkének, ha megdicsérik az outfitjét, ami összvissz 5000-ből kijött, de nincs mindig ilyen szerencsénk. Nem érdemes arra számítani, hogy soha nem hangzik majd el a kérdés: ezt ugye turkálóban vetted? Senki sem fogja azt hinni, hogy azért van rajtad az Eton College 1998-as évfolyamának trikója, mert oda jártál. Ha zavar a lebukásveszély, inkább hanyagold a turit  (ha van más választásod).
  10. Légy különc és egyedi! Persze, erre van más mód is, de tény, hogy a turkáló kész kincsesbánya a furiknak. Van itt lábtyű, kezeslábas pizsi, szuperhősjelmez és annyi minden más. Ráadásul a nagyobb boltokban háztartási kiegészítőket, dekortermékeket is kapni. Régi képeslapokra, idegen nyelvű dévédékre, mindenféle világító-zenélő kütyüre akadhatunk, potom áron.

+1 Terep a barátkozáshoz. Sokszor panaszkodunk, hogy nehéz közösséget, társaságot találni — a turiban ezt is lehet. Persze, előbb meg kell keresni a számunkra rokonszenves hangulatú, vevőbarát boltot. Tudunk olyan helyről, ahol az új árut együtt bontják ki a csomagokból a törzsvásárlók, a megvásárolt holmit pedig akár vissza is vihetik és becserélhetik, ahogy az új ruháknál szokás. A régi vásárlók számára fix szabadidős program a turkálás. Az idők során megismerték egymás igényeit, ízlését, és már a bolton kívül is találkoznak néha.  Most épp Facebook-csoportot készülnek indítani Csajok a turiból néven.