Az utóbbi hetek legnagyobb hazai botránya kapcsán sokan megszólaltak a művészvilágból, legtöbbször talán Verebes István. És ő volt az, aki az interjúk során előszeretettel hozta szóba a szexuális visszaélésekkel vádolt rendező művészi kvalitását. Joggal vetődhet fel a kérdés: mégis, hogy jön ez ide? Ha egy szakmunkás lenne az elkövető, vajon relevánsnak tartaná-e bárki, hogy az illető a környék legügyesebb lakatosa? Vagy ezúttal az Amit szabad Jupiternek, nem szabad az ökörnek elve érvényesül, és a bűnösök más-más megítélés alá eshetnek annak megfelelően, hogy mit tettek le eddig az asztalra, mennyire elismertek a szakmájukban?

Az elmúlt évek során a hazai művészvilágban több hasonló eset történt, ahol sokan kettős mércével mértek: részegen/bedrogozva balesetet okozó színész, több rendbeli csalást elkövető énekesnő, közüzemi díjak be nem fizetésével vádolt zenész, hogy csak a nagyobb visszhangot kiváltó eseteket említsük.

Néhány éve Stohl András ügyének tárgyalásán színészkollégái is megjelentek, hogy jelenlétükkel demonstratívan támogassák a vádlottat, akit végül bűnösnek talált és elítélt a bíróság. Szinte ironikus, hogy a Marton-ügyben most Stohl is megszólalt, bagatellizálva a történteket.

Zalatnay Cini esete valamivel régebbi ugyan, de biztos sokan emlékeznek rá. Az énekesnőt csalásért ítélték el, mert tetemes anyagi kárt okozott azoknak a befektetőknek, akik jóhiszeműen rábízták a pénzüket. A sajtóban viszont — s nem ám akárhol, egyenesen a legnépszerűbb női magazinban — az egyik újságíró azzal érvelt, hogy Cini nem akárki, zenéje megszépítette rajongók ezreinek életét, s emiatt igenis kijár neki az elnéző bánásmód.

Külföldön szintén gyakori eset, hogy a híres és szakmájukban kimagaslóan tehetséges bűnelkövetők a közvélemény jelentékeny hányadának rokonszenvét élvezik törvénybe ütköző tettük napvilágra kerülése után is, sőt akár az elmarasztaló bírósági ítélet ellenére. Már ha egyáltalán elítélik az imádnivaló gonosztevőt. Az amerikai nemzeti idol O. J. Simpsont a meggyőző bizonyítékok ellenére felmentették a kettős gyilkosság vádja alól, míg a futóbajnok Pistorius igen enyhe büntetést kapott barátnője brutálisan kegyetlen kivégzéséért. S bár nevelt lánya nyilvánosan beszélt arról, hogy szexuálisan zaklatta őt, Woody Allen ma is zavartalanul tengeti napjait Hollywoodban nagyra becsült rendezőként.